Opruimen

Opruimen

Omdat we steeds meer tijd thuis doorbrengen, is het niet vreemd als we ons super bewustzijn van alle items om ons heen. Misschien is het gemakkelijker om de kleine details op te merken, zoals kleur en materialen. Deze kunnen zeker bijdragen aan een positieve ervaring van de ruimte, of ze kunnen ons juist overweldigen.

Volgens minimalistische benadering voelt men zich onrustig in een ruimte welke rommelig is. Dat betekent dat er een direct verband bestaat tussen de staat van ons huis en onze emoties. Het zorgen voor een mooi, opgeruimd huis kan ervoor zorgen dat we beter in ons vel zitten en sneller tot innerlijke rust zullen komen.

Dit begint met het opruimen en uitzoeken van onze spullen, waardoor we (hopelijk) alleen maar dingen bewaren waar we een waarde aan hechten en die er echt toe doen. Het kan helpen om tijdens het opruimen je steeds op één item te concentreren. Hierdoor kan je makkelijker de waarde van een item bepalen, en dus bepalen of het item moet blijven, of naar een nieuwe eigenaar mag. Een huis moet een rustige basis zijn waar je kunt ontspannen, tot rust kunt komen zonder te veel afleiding.

Probeer tijdens het opruimen al jouw zintuigen te gebruiken om te bepalen welke items in huis er echt toe doen. Van de vijf zintuigen (zien, ruiken, aanraken, proeven en horen) is reuk de enige die een directe verbinding heeft met het deel van de hersenen dat herinneringen en emotie verwerken. Daarom kan geur een vitale rol in iemands emotie, associatief leren en vooral in het geheugen spelen. Een geur kan veel sensaties in de hersenen triggeren. Geur kan de meest bepalende factor zijn voor het gevoel van comfort en stabiliteit. Door selectief te zijn over de soorten geuren die u in uw huis gebruikt, kan het persoonlijker en specialer aanvoelen. Als je voor een geur kiest waar je van geniet, kun je erop vertrouwen dat die geur jou alles brengt wat je op dat moment nodig hebt; meer rust, ruimte of comfort.