Wat is een geur? Geur DNA

Wat is een geur? Geur DNA

Zoals je misschien wel weet, kan je nooit 100% vertrouwen op een eerste indruk. Geuren zijn genuanceerde composities van meerdere ingrediënten, daarom is wat je ruikt niet meteen de volledige geur.

Per situatie kan een geur anders worden waargenomen. Een geur is zeer subjectief, de een ervaart een geur wellicht heel ander dan de ander. Een geur kan je mee nemen op reis, in vervoering brengen, je laten voelen en bepaalde emoties aanwakkeren.

Dat gezegd hebbende, kunnen wel een geur ontleden tot elk individueel ingrediënt. Geuren bestaan uit een combinatie of selectie van natuurlijke, plantaardige materialen en “essences” (door de mens gemaakte moleculen, aldehyde en oplosmiddelen zoals plantaardige olie of alcohol). Tenzij je goed thuis bent in de geurindustrie, zal een moleculaire component niet te herkennen zijn zoals een geurfamilie, -noot of -thema dat zou doen. Voorbeelden hiervan zijn petrichor, ofwel de geur na een regenbui. Voordat er in de 19e eeuw gebruik werd gemaakt van moleculaire ingrediënten in parfum, werden er alleen maar extracten uit natuurlijke bronnen gebruikt. denk hierbij aan planten, bloemen of schillen van fruit. Tegenwoordig bestaan geuren uit een grote verscheidenheid aan zowel natuurlijke als synthetische ingrediënten, wat zorgt voor meer mogelijkheden bij het creëren van een parfum.

Natuurlijke geurcomponenten bestaan uit etherische oliën en plantenextracten die rechtstreeks uit een natuurlijke bron worden gedistilleerd of geperst, zoals bloemen, zaden, grassen, wortels, harsen, kruiden en fruit. Niet elke natuurlijke bron produceert een bruikbaar geurcomponent – er zijn slechts ongeveer 200+ natuurlijke ingrediënten. Een voorbeeld is lelietje-van-dalen. Deze bloem produceert geen etherische olie, dus de geur wordt in een laboratorium ontwikkeld om de geur in de natuur na te bootsen (het wordt ook ‘muguet’ genoemd). Synthetische geuren worden ook gebruikt om nieuwe ingrediënten te creëren, wat het creatieve potentieel van een geur vergroot. De geuren van tegenwoordig bevatten veel variaties van synthetische noten, die zorgen voor meer stabiliteit en consistentie zonder de natuur te schaden. Het is belangrijk te vermelden dat ‘synthetisch’ in de geurindustrie niet gelijkstaat aan ‘schadelijk’ of ‘giftig’. Synthetisch verwijst simpelweg naar het maken van een molecuul, hetzij door de natuur geïnspireerd of compleet nieuw, in een laboratorium. Sinds het einde van de 19e eeuw zijn chemici steeds bedrevener geworden in het produceren van synthetische variaties op natuurlijke noten. Dit proces heeft de industrie volledig veranderd. Het is nu veel gemakkelijker om aan precies de goede grondstoffen voor een geur te komen. Daarnaast zijn er enorm veel mogelijkheden bij gekomen dan alleen maar die 200 natuurlijke ingrediënten.

Met moderne parfumerie kunnen we een lineaire geur creëren, verfijnder afgestemd en veel genuanceerder. Geuren kunnen, met hun dynamische samenstelling, anders reageren op elk individu, omgeving of zelfs tijdstip. Het zit gewoon allemaal in hun DNA.