Amber, niet te evenaren

Amber, niet te evenaren

Amber is een breed gewaardeerde geur geworden, bekend om zijn verfijning en diepte. Amber bestaat uit gecombineerde geurnoten welke samen een geur-akkoord vormen, welke uiteindelijk verwijst naar een materiaal dat niet langer wordt gebruikt: ambergrijs. Omdat er een paar verschillende interpretaties zijn, gebruiken wij nu regelmatig de termen modern en klassiek in de geurwereld.

De moderne versie van amber wordt als wat lichter en transparanter beschouwd en wordt vaker gebruikt in nicheparfums. Het klassieke profiel van amber omvat een akkoord met ambroxan, benzoë en vanille. Ambroxan is een molecuul oorspronkelijk afkomstig van salie, dat is verwerkt tot een natuurlijk isolaat of synthetisch, en kan worden omschreven als glad, rubberachtig, subtiel kaarsachtig, rood fluweel, luxe klassiek maar modern. Benzoë is een balsamico-hars die zorgt voor kruiden en body, terwijl vanille (of synthetische variant vanilline) zacht, zoet en geruststellend is. Deze aspecten zorgen voor een amberkleurig profiel, dat sensueel, muskusachtig, vanille, exotisch en bloemig aanvoelt. Meestal kan de kleur van amber deze waarneming ook beïnvloeden.

Ambergrijs is het materiaal waar amber als geur vandaan komt. Het is bijna onmogelijk om het nu te krijgen en wordt als onethisch en zeldzaam beschouwd. Dit is de afgelopen 50 jaar het geval geweest. Vóór die tijd werd ambergrijs gewonnen uit walvissen; het is specifiek een biologisch product van een potvis. Omdat het dingen eet zoals snavels van vogels, irriteren deze materialen hun spijsverteringskanaal en produceren ze een donkere klodderachtig materiaal van ambergrijs.

Dit wordt vervolgens gebeitst door het zeewater. Terwijl het in de oceaan drijft, wordt een product van een zeer donkere zwarte teerachtige substantie. Hoe langer het is uitgehard, hoe minder het fecaal en dierlijk ruikt, en hoe meer het glanst met een pittig mineraal poederachtig aspect. Het wordt meer grijs dan zwart wanneer het dit begeerde stadium bereikt. Vóór vorderingen in de moderne parfumerie werkten mensen met wat ze hadden en uit de natuur haalden, maar door de ontwikkeling van het geurproces kon deze zeldzame en unieke geur op nieuwe manieren bloeien in verschillende interpretaties.

Amber heeft iets herkenbaars en unieks, zoals een klassiek en tijdloos muziekstuk dat bedaalde emoties bij je los maakt. Het kan in het begin intens en exotisch zijn, maar vindt altijd een manier om je te harmoniseren en je naar de essentie te brengen met zijn complexiteit en onderscheidend vermogen.

De Amber Grand-geur van Air Aroma verheft een klassiek amberprofiel van vanille, amber en muskus. Bloemige essences van jasmijn en geranium creëren een vleugje glans tussen de diepte van patchouli en warme balsems. Amber Grand is een poederachtige bloem die versmelt tot fluweelzachte gratie en een echt amber juweeltje, aromatisch en luxueus. Vind onze kenmerkende Amber Grand-kaars in onze webwinkel, samen met Amber Grand kamergeur gecombineerd met een van onze diffusers voor een echte aromatische ervaring.